Технологии на изграждане

Технологии на изграждане

Нискоенергийни сглобяеми къщи с конструкция от дърво

Технология - SIP или скелетно гредова конструкция с минерална вата?

Предлагаме на своите клиенти различни възможности и огромен избор от материали

Която и технология да изберете, конструкцията на нашите къщи се заготвя в заводски условия, което Ви гарантира по-голяма прецизност, по-добро качество и много по-кратко време за изграждане.

Нискоенергийна къща със Структурни Изолационни Панели

SIP - строителната технология на 21-ви век?

Строителството със Структурни Изолационни Модули е строителна система с висока производителност и многобройни доказани във времето предимства. Модулите се състоят от топлоизолационен слой пенополистирен (EPS), залепен между две структурни плоскости от дървесни частици (OSB). SIP (структурните изолационни панели) се произвеждат в контролирани заводски условия. Резултатът е строителна система с изключителна здравина на конструкцията, отлични изолационни свойства и несравнима по отношение на разходите за експлоатация. 

Тази строителна технология Ви позволява да постигнете максимално използване на пространството, за разлика от много други системи, които Ви ограничават до голяма степен в това отношение. 

Строителство на базата на предварително произведени панели ускорява многократно процеса на изграждане на къщата. Нашите опитни специалисти и монтажни екипи, с помощта на целият ни екип, който ще работи за Вас, ще реализират основната конструкция на сградата в рамките на няколко дни. Панелите са произведени и разкроени до точните размери в нашата фабрика преди да бъдат доставени до строителната площадка, което води до намаляване на труда на място, голяма бързина и минимизиране на отпадъците.

 

Нискоенергийна къща със скелетно гредова конструкция

За да отговорим на различните нужди на пазара и изискванията на съвременните инвеститори, предлагаме и възможност за изграждане на нискоенергийна къща с носеща конструкция от дърво и топлоизолационна минерална вата.

Носещата конструкция на къщата се изпълнява от конструктивно дърво. Основният топлоизолационен материал е минерална вата - каменна или стъклена, с различно предназначение и плътност. 

Изборът на ватата, която ще се използва в сърцевината на стената е изключително важен. Взависимост от това какъв клас на енергийна ефективност ще бъде новопроектираният дом, предварително се изчислят с какви топлинни характеристики, изразени с коефициент на топлинно съпротивление R и коефициент на топлопроводност ламбда (λ), трябва да бъдат съответните изолационни материали.

Много важно е и мястото на приложение на изолационната вата (покрив, под, стени и др.). За различните приложения, добрите производители предлагат различни материали.

Отвън, както и при SIP технологията, се изпълнява допълнителна топлоизолационна система – със стиропор, контактна или вентилируема фасада с вата, облицовки от дърво, др. Отвътре се полага гипсокартон на конструкция. Допълнителна звуко и топлоизолационна вата може да се заложи между картона и стената, където се полагат и всички връзки и комуникации.

Специални мембрани контролират преминаването на водните пари и защитават конструкцията от проникване на влага и образуване на конденз.

Предимствата на дървената конструкция

В днешно време виждаме необходимостта от променя в посоката на мислене в строителния сектор към устойчиво развитие. Нашата основна цел е да задоволим реалните потребности, без да правим компромис с нуждите на следващите поколения. Благодаряние на своите технически и екологични свойства дървото е най-подходящият конструктивен материал в това отношение.

С времето на строителния пазар се появиха различни строителни системи. Без да подценяваме качествата и предимствата им, най-добра остава дървената конструкция. 

Ето накратко и предимствата на дървото:

 • Екологичен строителен материал с изключителна здравина и дълъг живот;
 • Благодарение на своята структура дървото е отличен топлинен изолатор, избягва рязката промяна на температурата, като по този начин намалява нуждата от отопление и охлаждане в помещението;
 • Освен това дървото е и много добър звукоизолатор;
 • Предварително и правилно обработено, дървото има по-добра устойчивост при пожар в сравнение с много други материали, благодарение на ниската му топлопроводимост;
 • Експлоатационни качества - дървото е материал лесен за обработка и поддръжка;
 • Не на последно място дървото е красив естествен материал, който е подходящ за всеки интериор и екстериор;
 • Притежава много предимства по отношение на взаймодействието си с околната среда - дървото е единственият материал, който намалява емисиите на СО2, като изграе важна роля за забавянето на климатичните промени. За производството му е необходимо значително по-малко количество енергия, което оказва и по-малко въздействие върху околната среда;
 • Като всеки друг материал дървото има и своите недостатъци, които при добра предварителна обработка могат лесно да бъдат елиминирани.

 

 

Защо нискоенергийна сглобяема къща? Какво е нискоенергийна къща?

Законът за енергийната ефективност на сградите има за цел повишаване на енергийната ефективност като основен фактор за повишаване конкурентоспособността на икономиката, сигурността на енергийните доставки и опазване на икономиката, сигурността на енергийните доставки и опазването на околната среда чрез:

1. използване на система от дейности и мерки за повишаване на енергийната ефективност при крайните потребители на енергия;

2. развитие на пазара на енергийните услуги и извършване на дейности и мерки за повишаване на енергийната ефективност при крайните потребители

 

Предимства на ниско енергийните сглобяеми къщи:

 • Бързина на изграждане
 • Сухо строителство, без мокри процеси и остатъчна влажност
 • В пъти по-добри топлоизолационни качества
 • До 50% по-ниска консумация на енергия от къщите, които отговарят на нормите в момента
 • До 60% по-малки загуби на топлина
 • По-ниски разходи за отопление и охлаждане
 • По-здравословна среда на обитаване
 • Опазване на околната среда
 • Възвръщаемост на инвестицията
 • Дълъг експлоатационнен живот
 • Не се изисква специална поддръжка

Как да изградим нискоенергийна сглобяема къща?

Визията и конструкцията на една къща далеч не са достатъчни, за да бъде тя екологична и ниско енергийна. Разбира се, че е важно архитектурата на къщата да ни харесва, но има специфични неща, на които хората често не обръщаме внимание.

Конструкцията

Важно е да знаете, че по-лесно ще промените това, което не Ви харесва или вече Ви е омръзнало в архитектурата на Вашата къща, но конструкцията е нещо, което не можете да промените. Още с идеята за изграждане на къща, трябва да проучите добре какви строителни технологии се предлагат на пазара, да сравните техните плюсове и минуси, за да можете да имате обективна преценка и да изберете тази, която според Вас е най-подходяща. Изборът на технология е отговорност на клиента. Наше задължителна практика е да Ви консултираме още от първата ни среща, по време на проектирането, до завършването, влизане в експлоатация и по време на ползването.

Функционалността 

Не забравяйте, че Вашата къща трябва да бъде функционална и да е съобразена с начина Ви на живот. Не е необходимо да губите пространство от излишни коридори, когато в същото време имате нужда от допълнителни помещения, където да приберете детските играчки.

Топлоизолацията

Не подценявайте значимостта на топлоизолацията на Вашата къща. Това е нещо, което в бъдеще ще работи за Вас, не само когато през зимата имате по-ниски разходи за отопление, но и през лятото, когато нямате нужда от охлаждане. Топлоизолацията трябва да бъде система от материали, всеки от който има свое собствено предназначение.

Дограмата

Изборът на дограма е изключително важен въпрос при изграждането на всяка къща. Комплексността от вида на профила и стъклопакета, изборът на стъкла, покрития и цветове, брой камери и изолационни коефициенти и изобилието от информация за тях може да бъде объркващо.

За да направите правилен избор, е задължително да бъдете наясно с това какви са характеристиките на Вашия дом - до каква степен е изолиран, каква е площта на външните стени и прозорци, изложението, вида на отоплението, особености на вътрешната въздушна циркулация и други не по-маловажни фактори. 

Знаейки добре значимостта и потребността от избора на качествена дограма, която ще Ви гарантира отлични резултати, проектантският ни екип предварително съобразява всички изброени по-горе особености и Ви предоставяме параметрите на дограмата, която наистина ще "работи" в условията на Вашата къща. По отношение на избора на фирма производител и получаване на , ние сме на Ваше разположение, за да Ви консултираме.

Покривната система

Покривът освен основен архитектурен елемент на всяка къща е и елемент с много функции. Основната му функция е да защитава сградата от дъжд, вятър, сняг, слънце, предпазвайки хората, които обитават дома. Покривът трябва да бъде здрав, стабилен, устойчив на атмосферни влияния и обезопасен срещу пожар и бедствия. От качеството на изпълнението му зависи устойчивостта, дълготрайността и естетическия вид на Вашата къща.

Компанията ни изпълнява тази част от всяка къща, като предоставя на своите клиенти не само покривно покритие, а цялостна покривна система. Работим с фирми, лидери на пазара с доказано качество на продуктите им и на системата като цяло. 

Хидроизолацията

Хидроизолацията е изключително важна за всяка сграда. Задължително е да водозащитим не само основите на къщата, но и стените и покрива. 

 

 

Гаранции

"Еко Билд България" носи гаранция за всички изпълнени от компанията СМР съгласно БДС.

За изпълнението на всички конструктивни строително монтажни работи, включително за стоманобетонен фундамент - 10 години.

За изпълнението на хидроизолационни и топлоизолационни работи - 5 години.

За изпълнение електро и ВиК инсталации - 5 години.

За изпълнение на всички видове довършителни СМР (настилки и облицовки) - 5 години.

За всички доставени и вложени при изпълнението материали клиентът получава гаранция от производителя (например - за покривна система - 30 години).

Освен всички описани гаранции, "Еко Билд България" предлага на своите клиенти и следпродажбено обслужване. От нас можете да получите всичко, което Ви е необходимо в процеса на експлоатация на къщата.

Като подарък към своите клиенти предлагаме и периодично ревизиране на покривната система на къщата.